מחשבוני בריאות

מחשבון BMI

ה-BMI פירושו Body Mass Index, והוא מדד המייצג את הפרופורציה (היחס) בין הגובה למשקל. התוצאה של מחשבון זה מלמדת בצורה מסוימת האם היחס בין הגובה למשקל של הנבדק תקין.

מדד זה הוא אחד מבין מספר כלים המשמשים למדידת עודף משקל ותת-משקל, או להעיד על משקל גוף תקין. באמצעות שימוש במדד זה ככלי עזר ניתן לאבחן היתכנות של בעיות בריאות הקשורות לעודף או לתת משקל. על אף שזהו פרמטר שמודד את מסת הגוף, ונותן ביטוי להשמנה או להרזיה, המחשבון ותוצאותיו אינם מייצגים באופן מוחלט את רמת בריאותו של הנבדק וזאת כיוון שישנם גורמים נוספים שיש לקחת בחשבון בעת הזנת משקל הנבדק, שאינם מקבלים התייחסות ספציפית במחשבון זה (לדוגמה: גנטיקה, שרירים, נוזלים, משקל עצם ועוד), לפיכך המחשבון אינו מתאים לילדים ולנשים הרות, ויתכנו גם אי דיוקים בקרב אנשים בעלי מסת שריר גדולה.
באמצעות הזנת גובה ומשקל במחשבון תוכלו לגלות האם משקלכם בטווח התקין עבורכם, או האם אתם סובלים מעודף או מתת משקל ולקבל המלצות המותאמות למצבכם האישי.



מה אומרת התוצאה?

מדד תקין נע בין 18.5-24.9.
והוא מהווה את הטווח האידיאלי למשקל עבור גופך על מנת לתפקד בצורה מיטבית. כל תוצאה בטווח המספרים הזה מעידה על משקל גוף תקין ביחס לגובה הנבדק. קטגוריה זו של משקל בריא מקטין בצורה ניכרת את ההיתכנות של בעיות בריאותיות ובעיקר מטאבוליות כגון: סכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד.

תוצאה מתחת ל-17.5 מוגדרת כתת משקל.
דבר המעיד על כך שצריכת הקלוריות היומית אינה תואמת את הדרישות התזונתיות של הגוף. מדד מסת גוף תקין צריך להיות בטווח הערכים של בין 18.5-24.9. תוצאה שנמצאת מתחת לטווח הנ"ל הינה מצב של תת משקל וזהו מצב מסוכן בדיוק כשם שעודף משקל עלול להזיק לגוף. מצב זה מגביר את הסיכוי לנזק ללב, להיעדר ווסת אצל נשים ולפגיעה בהורמוני המין, לפגיעה ברקמת העצמות ואף להוביל לאוסטאופורוזיס (בריחת סידן מהעצם) וכמו כן לגרום לפגיעה ברקמות אחרות בגופך. מומלץ להגביר את הצריכה הקלורית היומית על מנת לשמור על רמה בריאה של שומן בגוף.

תוצאה מעל 24.9 מעידה על השמנת יתר.
משקל גוף גבוה עלול להגדיל בצורה משמעותית את הסיכוי לסבול מבעיות בריאות כגון: מחלות לב, בעיות כולסטרול, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.
ייתכן שאחת מהסיבות לכך הינה שצריכת הקלוריות היומית שלך גדולה ביחס לכמות האנרגיה שגופך שורף ביממה. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולהגיע למשקל תקין עבור גופך.

מחשבון BMR

ה-BMR (פירוש: Basal Metabolic Rate) הינו הקצב המטאבולי הבסיסי של הגוף במנוחה. זהו מדד המשקף את מספר הקלוריות (כמות האנרגיה) שהגוף שורף ביממה במצב מנוחה מוחלטת. כלומר, כמות האנרגיה הנחוצה לשם שמירה על תפקודים גופניים הכרחיים בלבד כמו: הכפלת תאים, הפעלת שרירי הנשימה, שריר הלב וכדומה, מבלי להוסיף לכך את הקלוריות הנצרכות בעת פעילות גופנית יומיומית שוטפת (כמו הליכה ממקום למקום, נהיגה, עבודה, בישול וכדומה) או פעילות גופנית יזומה ומאומצת (כמו אימון אירובי/אימון כוח).

במחשבון זה תוכלו להזין את הגובה, הגיל, המין והמשקל שלכם ולגלות כמה קלוריות גופכם שורף ביממה בעת מנוחה בלבד



מה אומרת התוצאה?

גוף האדם משתמש באנרגיה (צורך קלוריות) מעצם היותו גוף חי ונושם, ללא כל קשר למה שאנחנו עושים באופן יזום, אפילו אם אנחנו רק ישנים ונמצאים במנוחה ללא כל תנועה.

מחשבון זה בודק מהו הערך הקלורי שהגוף זקוק לו לצורך פעולות הכרחיות לתפקוד ושמירה על חיים.

על מנת לחשב כמה קלוריות נשרפות ביממה מלאה עם פעילות גופנית בסיסית ו/או פעילות גופנית יזומה ולדעת מהו סך הקלוריות שאתם מוציאים ביום, יש להוסיף לתוצאה זו את ההוצאה האנרגטית הנוספת מפעילות (ניתן לחשב זאת במחשבון ה-TEE).

מחשבון TEE

הוא מחשבון המייצג את סך ההוצאה האנרגטית של האדם (Total Energy Expenditure), תוך התחשבות בכל הגורמים אשר משפיעים על ההוצאה הקלורית היומית שלנו (כולל הוצאה אנרגטית מפעילות גופנית והאפקט הטרמי שלמזון יש על הגוף שלנו).

מכיוון שישנם פרמטרים רבים המשפיעים על שריפת הקלוריות היומית שלנו, יש להתייחס לנתונים כנקודת הערכה התחלתית שממנה ניתן לצאת לדרך כשמתכננים תהליך של ירידה/עליה במשקל ולהתקדם על פי התוצאות, תגובות הגוף והכרתנו האישית עם הגוף שלנו.

מחשבון ההוצאה הקלורית מאפשר לכם לדעת כמה קלוריות אתם מוציאים במהלך היממה, והוא כולל את חילוף החומרים הבסיסי בשילוב פעילויות יום-יומיות רגילות (כמו שינה, אכילה, הליכה, בישול, טיול עם הילדים, כתיבה, הקלדה במחשב וכדומה), ובנוסף פעילויות ספורטיביות יזומות בהתאם לרמת עצימותן.

מכיוון שגם לעיכול המזון יש השפעה על שריפת הקלוריות היומית שלנו, יש צורך להתחשב גם באפקט הטרמי של המזון ולכן יש להוסיף כ-10% לתוצאה על מנת להגיע לתוצאה הסופית של הוצאת הקלוריות שלנו ביממה. לדוגמה, אם תוצאת המחשבון יצאה 1500, עלינו להכפיל תוצאה זו ב-1.1 (1500 כפול 1.1 = 1650) ולסיכום סך ההוצאה תהיה 1650 קלוריות ליום.



מה אומרת התוצאה?

בהתאם למשתנים שונים שהזנתם במחשבון התקבלה תוצאה ראשונית להוצאת האנרגיה היומית שלכם. את התוצאה הזו יש לכפול ב-1.1 (על מנת לשכלל בחישוב את האפקט הטרמי של המזון שמשפיע גם כן על חילוף החומרים) ולהגיע לתוצאה הסופית של הוצאת הקלוריות היומית. תוצאה זו מהווה את סך הקלוריות הדרושות לגופכם על מנת לשמור על המשקל הקיים, והיא מתייחסת לכמות האנרגיה הנדרשת כדי לתחזק את פעילות הגוף התקינה בהתחשב במידת פעילותכם. צריכה קבועה של כמות הקלוריות הזו תביא לשמירה על משקל קבוע. על מנת לרדת במשקל יש לאכול פחות מהכמות הנ"ל בכל יום, ועל מנת לעלות במשקל יש לאכול יותר מהסך הנ"ל. ההמלצה הגורפת היא להתחיל עם הפחתה/העלאה בהתאם למטרות של כ-500-300 קלוריות ליום, על מנת להגיע לתוצאות בקצב תקין ומקדם בריאות.

מחשבון צריכת חלבון

חלבון הינו אחד משלושת אבות המזון ומהווה גורם בלתי נפרד כשמדובר על תפריט מאוזן ובריא. לכן חשוב לצרוך כמות נאותה ומספקת ממנו. לצד זאת, גם עודף חלבון בתזונה עשוי להזיק ואיננו רצוי. מכיוון שאנשים רבים אינם מודעים לכמות החלבון המומלצת להם או לכמות החלבון שהם צורכים, חשוב ראשית להבין כמה חלבון עלינו לצרוך ביום בהתאם לרמת פעילותנו.

לחלבון תפקיד מרכזי בתפקוד של רקמות ואיברים בגוף, כולל רקמת העצמות, מערכת החיסון, הלב ועוד.
ובמיוחד ביחס למתאמנים לחלבון יש חשיבות רבה, מכיוון שלו תפקיד עיקרי בבנייה ופיתוח של מסת השריר.

מחשבון החלבון הוא מחשבון שבאמצעות נתונים אישיים ובהתאם לרמת הפעילות הגופנית יחשב את סך החלבון היומית שיש לצרוך, על מנת לשמור על גוף חיוני ובריא ולתמוך בפעילות הגופנית של המתאמן.



מה אומרת התוצאה?

לצריכת חלבון מספקת בתפריט היומי יש חשיבות רבה. חוסר בחלבון עלול להוביל לקושי בהתאוששות לאחר אימון, פגיעה בהתפתחות המנטלית והפיזית בגיל ההתבגרות, תחושת עייפות המלווה בחולשה וחוסר חיוניות, איבוד מסת שריר, פגיעה בפוריות ואף פגיעה במערכת החיסון. לצד זאת, גם עודף חלבון עלול להיות מסוכן בעיקר לאנשים הסובלים ממחלות רקע כמו סכרת, יתר לחץ דם, מחלת כליות ועוד ולכן כעת כשאנו יודעים כמה חלבון עלינו לצרוך ביום, יש לבחון שהוא נמצא בכמות נכונה ומספקת בתפריט היומי. כל גרם חלבון הוא 4 קלוריות והוא מצוי בכמות גבוה במזונות רבים כמו: ביצים, גבינות, עוף, דגים, בשר בקר, קטניות, יוגורטים, סויה, טופו, סייטן ועוד.

מחשבון צריכת מזון לאחר אימון



לתזונה נכונה ומותאמת מטרות לאחר האימון, יש תפקיד מכריע בהתאוששות, בניית מסת שריר וחידוש מאגרי האנרגיה בגוף. על-מנת לאפשר את בניית השריר בצורה מקסימלית, חשוב להקפיד על שילוב בין חלבונים ופחמימות בזמן הצמוד ככל הניתן לסיום האימון וזאת בהתאם לעצימותו.
החלבונים משמשים כאבני הבניין של השריר והפחמימות עוזרות בהתאוששות ובחידוש מאגרי האנרגיה בשריר.
השילוב ביניהם בארוחה לאחר האימון מאפשר התאוששות מהירה יותר של הגוף ומעבר ממצב "קטבולי" שבו מתפרק שריר למצב "אנבולי" שבו נבנה השריר. כמו כן, , כך גם למאגר הגליקוגן (שהוא ״מחסן״ של פחמימות המצוי בכבד ובשרירים המתפרקות לאנרגיה זמינה בזמן האימון הגופני) יוכל להתחדש ולהתמלא מהר יותר וניתן יהיה לבצע אימון נוסף ברמה גבוה, תוך פרק זמן קצר.
מעבר לסך היומי של אבות המזון המומלץ לכל מתאמן בהתאם למטרותיו, את הכמות הספציפית של החלבונים והפחמימות המומלצת מיד בתום האימון תוכלו למצוא במחשבון הנ״ל על ידי הזנת משקלכם וסוג הפעילות שביצעתם.

הבהרה

התכנים המופעים בעמוד זה נוצרו לשם הרחבת הידע האישי של המשתמשים והם אינם מהווים תחליף לייעוץ דיאטני או יעוץ רפואי ו/או מקצועי אחר. כל מטרתם של התכנים הנ"ל הינה לספק מידע כללי ובשום מקרה אין להתייחס אליהם בגדר המלצה או עצה רפואית והם אינם מחליפים חוות דעת רפואית מקצועית או יעוץ המותאם אישי למצבו של המשתמש.

תפריט